LIVE ΣΚΟΡ

powered by Agones.gr - livescore

Συνολικές προβολές σελίδας

19 Μαρτίου 2012

Το οικονομικό σταυροδρόμι''



 Όταν πήγαινα στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ήθελα να είμαι όσο πιο ανεπηρέαστος γίνεται από όλες τις φωνές που ακούγονταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες. Με αφορμή όμως κάποια  ατράνταχτα στοιχεία δεν μπορούσα παρά να έχω διαμορφώσει μια δική μου εικόνα για την οικονομική κατάσταση της ομάδας.

Στις αρχές του Δεκέμβρη όταν δημοσιεύτηκε ο τελευταίος ισολογισμός της  εταιρίας για την διαχειριστική χρήση 2010-2011 προέκυπτε από τα γραφόμενα ένα άνοιγμα που προσέγγιζε τα 2,8 εκατ. ευρώ. Όποιες φωνές είχαν ακουστεί τότε και τεκμηριωμένα μιλούσαν για διαφορετικό μέγεθος μεγαλύτερο του συγκεκριμένου οι ενημερωτές της κοινής γνώμης έσπευσαν να κατηγορήσουν αυτές τις φωνές, όχι για αυτό που έλεγαν αλλά για την ύπαρξη τους ως φωνές..

Στο άκουσμα του ανοίγματος ύψους 12,5 (ίσως και 13)  εκατ. ευρώ όλοι στην αίθουσα πάγωσαν. Το όραμα της εξυγίανσης γκρεμίστηκε..  Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει τα όσα άκουσε.. Επειδή όμως αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε και δεν μπορεί πλέον να αλλάξει το βλέμμα όλων πρέπει να στραφεί στο σήμερα και στο αύριο της ποδοσφαιρικής μας ομάδας. Ένα αύριο το οποίο μοιραία θα χτιστεί πάνω στα λάθη του χθες, τα οποία οι κατέχοντες την διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ. οφείλουν να μην επαναλάβουν και να διορθώσουν ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει στο οικονομικό σκέλος.

Το πλέον στενάχωρο είναι πως ούτε σε αυτό το πεδίο φαίνεται να υπάρχει κάποια ουσιαστικά ολοκληρωμένη προσέγγιση. Τα λεγόμενα περί <μείωσης εξόδων και αύξησης εσόδων> είναι χιλιοειπωμένα και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι. Το γεγονός επίσης ότι το μπάτζετ θα πέσει περίπου στα 8 εκατ. ευρώ επίσης δεν αποτελεί μια κίνηση άξια σχολιασμού γιατί πολύ απλά τα χρήματα που περικόπτονται δεν υπάρχουν.  Τα λεγόμενα της Γενικής Συνέλευσης δεν μπορώ να πω ότι κάλυψαν τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο που θα χτιστεί το αύριο του Π.Α.Ο.Κ.. Ένα αύριο που σε οικονομικό επίπεδο πρέπει να σχεδιαστεί σε μια βάση που είναι ουσιαστικά το στείρο οικονομικό συμφέρον της εταιρίας (όσο και αν αυτό έχει αγωνιστικά συνέπειες και μας ενοχλήσει).  Η χρονική συγκυρία για την οικονομική κατάσταση της ομάδας μας  είναι τέτοια που απαιτεί άμεσα λύσεις και άμεσες, λύσεις δηλαδή που θα αποφέρουν άμεσα κάποια οφέλη στην ομάδα σε χρηματικό επίπεδο βοηθώντας την μάλιστα να βελτιώσει τα προβλήματα και να οικοδομήσει σιγά σιγά ένα υγιές αύριο.

Τόσο ο υπογράφων όσο και κανένας δεν είναι αυτός που θα υποδείξει στους ιθύνοντες τα μέτρα εκείνα που θα κάνουν αυτό το άνοιγμα να μειωθεί. Θέλουμε όμως από εδώ και πέρα η διοίκηση της εταιρίας ουσιαστικά να προστατεύσει τα συμφέροντα της. Ο Π.Α.Ο.Κ. σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο θα έρθει αντιμέτωποςμε τις παλιές ”παγωμένες” αμαρτίες για τις οποίες δυστυχώς ουδεμία πρόνοια υπήρχε μέχρι τώρα, ως μια ακόμη ένδειξη προβληματικής συνολικά λειτουργίας της ομάδας. Σκεφτείτε λοιπόν αυτό το 12,5 που ανέφερα νωρίτερα να  αυξηθεί σημαντικά προσεγγίζοντας ένα νούμερο αισθητά μεγαλύτερο. Όπως  φαίνεται λοιπόν πλέον η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. καλείται να λειτουργήσει ως εταιρία σε  αντίθεση με τα όσα λάμβαναν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν. Αναγνωρίζεται ως  ένα πρώτο θετικό βήμα η οργάνωση και του λογιστηρίου ένδειξη συμμόρφωσης στα  όσα προέκυψαν από το περιβόητο πόρισμα (σχετικές καταχωρίσεις στον έντυπο τύπο 21-12-2012).

Ακόμα ακόμα επικροτούμε την κίνηση της Π.Α.Ε. να προκυρήξει διαγωνισμό για την θέση του οικονομικού και του εμπορικού διευθυντή μια κίνηση η οποία αποτέλεσε μια από τις πρώτες μάλιστα της νυν διοίκησης. Παρόλα αυτά όμως καλείται η εταιρία να λειτουργήσει κάτω υπό ένα αυστηρό και αυστηρά  σχεδιασμένο πλάνο ουσιαστικής (και όχι στα λόγια) εξυγίανσης το οποίο θα την  προετοιμάσει για την επόμενη μέρα η οποία δυστυχώς προδιαγράφεται να είναι  όλο και δυσκολότερη. Σαφώς και το έργο αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας αλλά εδώ βρίσκει την απόλυτη επιβεβαίωση η ρήση του θυμόσοφου λαού <όπως έστρωσες θα κοιμηθείς>, και  δυστυχώς μόνο καλά δεν έχουμε στρώσει..

Ο Ακάλυπτος

ΥΓ. Οι ευθύνες (ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ) για το πως φτάσαμε ως εδώ θα πρέπει να αποδωθούν. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τον κόσμο ούτε η απόδοση τους να έχει ως στόχο την διαχείρηση της μάζας των οπαδών και φιλάθλων για επικοινωνιακούς λόγους.  Το μόνο που θέλουμε είναι να φανεί αν υπήρξαν άνθρωποι που έθιξαν τα συμφέροντα της ομάδας μας και την ζημίωσαν προς ίδιον όφελος. [http://www.paokpanoapola.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου